Produkty

Pieczenie > Ciasta

Ciasto Krówka

KRÓWKA - znasz je doskonale z cukierni, a masz ochotę upiec je w domu dla swoich najbliższych. Nic prostszego wypróbuj ciasto Delecta KRÓWKA. Delikatne miodowo-karmelowe ciasto przełożone jest lekkim kremem waniliowym, zwieńczeniem całości jest polewa toffi o charakterystycznej ciągnącej konsystencji. Spróbuj nasze wyjątkowo karmelowe ciasto KRÓWKA koniecznie, a na pewno polecisz je swoim znajomym. Piecz śmiało dla innych...ot tak... prosto z serca.
 
Spróbuj nasze nowe ciasta koniecznie na pewno polecisz je swoim znajomym.
 
Smak ulubionych cukierków teraz dostępny w formie ciasta. Delikatne miodowo-korzenne ciasto przełożone jest lekkim kremem waniliowym, zwieńczeniem całości jest polewa toffi o charakterystycznej ciągnącej konsystencji.
 
Spróbuj nasze nowe ciasta koniecznie na pewno polecisz je swoim znajomym.
Więcej inspiracji na ciasta z kremem znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/torty-i-ciasta-z-kremem/
Składniki:

Do kremu
  • 450 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
Do ciasta
  • 3 jaja
  • 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
Do ponczu
Do polewy
  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki mleka
Do dekoracji

Sposób przygotowania:
Krem
  • Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 250 ml mleka zagotuj.
  • Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
  • Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
Ciasto
  • Blachę o wymiarach ok. 25 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.  
  • W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą.
  • Włącz piekarnik, nastaw na temp. 180ºC bez termoobiegu (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
  • Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj na najwyższych obrotach przez 4−5 min. Gotową masę przełóż do przygotowanej blachy.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180ºC przez 25−30 min.
Poncz
  • Zaparz kawę zbożową ANATOL lub herbatę. Ostudź.
  • Składanie ciasta
  • Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój w połowie wysokości.
  • Dolną warstwę biszkoptu nasącz połową ponczu, wyłóż krem, nasącz od środka drugą warstwę biszkoptu i przykryj nią całość. 
Polewa
  • W rondelku rozgrzej margarynę z mlekiem. Zestaw z ognia, wsyp zawartość torebki z polewą, wymieszaj łyżką. Następnie gotuj na małym ogniu przez 4 min, ciągle mieszając.
  • Płynną polewę rozprowadź na biszkopcie. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi lub drobno pokrojonymi orzechami.
  • Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia.