Produkty

Pieczenie > Ciasta

Duża Blacha - Ciasto drożdżowe

Ciasta z linii Duża Blacha Delecta to wyśmienita propozycja dla całej rodziny. Ciasta są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy dodać kilka mokrych składników (np. jaja, tłuszcz) zmiksować z zawartością torebki i upiec.
Z jednego opakowania otrzymasz ok. 1kg wypieku. Dodatkowo ciasta możesz przekładać kremami, konfiturami, dekorować polewą, cukrem puder, czym tylko lubisz.
Więcej inspiracji na ciasto drożdżowe i nie tylko znajdziesz na: https://delektujemy.pl/ciasta/drozdzowe/
Składniki:

Do ciasta:
  • 3 jaja 
  • 300 ml mleka 
  • 100 g margaryny
Do kruszonki:
  • 4 łyżki mąki pszennej (60 g) 
  • 3 łyżki cukru (45 g) 
  • 35 g margaryny

Sposób przygotowania:
  • Przygotować kruszonkę: zagnieść mąkę i cukier z miękką margaryną, rozkruszyć.
  • Wlać do garnka mleko, dołożyć margarynę. Razem podgrzewać do rozpuszczenia margaryny, ostudzić. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40ºC).
  • Wsypać zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodać jaja i stopniowo wlewać mleko z margaryną. Miksować (mieszadła świderki) około 5 minut.
  • Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, posypać kruszonką.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na  30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 40–50 minut do złocistego koloru kruszonki (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). 
Doskonale smakuje z dodatkiem rodzynek. Ciasto można również posypać kruszonką z dodatkiem cynamonu oraz płatkami migdałowymi.